preskoči na sadržaj

Srednja škola Duga Resa

Login
Kad kiša pada...

Zlato skockani

VIDI - nominirana stranica


google plus

http://ispiti.skole.hr/beta/mentor1/common/

http://public.mzos.hr/Default.aspx

https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx

http://www.skole.hr/

http://www.carnet.hr/

http://www.studij.hr/

SickBrick by Mladen Bošnjak

KNJIŽNICA

Voditelj: Karolina Hosu, dipl. knjižničar i prof. hrvatskoga jezika

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak: 8:00 h -14:00 h
Srijeda: 8:00 h – 14:00 h
Petak(svaki drugi): 8:00 h -14:00 h

NOVINE SENZACIJA

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Na ovoj stranici ćemo objavljivati radove naših gimnazijalca, a većina njih se nalazi i u školskom časopisu "Senzacija". Također ćemo objavljivati vijesti iz glazbe, umjetnosti, sporta i dr. Uživajte u lijepom pripremljenom tekstu naših učenika!

vijesti
Osvrt na kazališnu predstavu „Zagorka”
Marko Stupić / datum: 17. 8. 2011. 18:31

Zagorka

Već nekoliko ana razmišljam što napisati o kazališnoj predstavi „Zagorka” koju sam prije nekoliko dana pogledala u Zagrebačkom HNK-u.

Predstava je bila vrlo zanimljiva, a sama izvedba i realizacija je odlična. Bilo je zanimljivo vidjeti realizaciju nečijeg života na kazališnim daskama, pogotovo kada je to netko tko se toliko trudio i žrtvovao za nešto što toliko voli kao što je Zagorka voljela pisanje.

Za nju je pisanje bilo sve, njezin život, njezini snovi, te je u tome pronalazila svoj mir koji joj je bio i više nego potreban u njenom bumom životu.


[OPŠIRNIJE]Spol i rod
Marko Stupić / datum: 17. 8. 2011. 19:00

rod i spol

Prema definiciji Vijeća Europe rod je "društveno konstruirana definicija muškarca i žene. To je društveno oblikovanje biološkog spola, određeno shvaćanjem zadataka, djelovanja i uloga pripisanih muškarcima i ženama, u društvu, u javnom i privatnom životu. To je kulturološki specifična definicija ženskosti i muškosti, i prema tome je promjenljiva u vremenu i prostoru”.

Rod nije samo društveno konstruirana definicija žena i muškaraca, to je i društveno konstruirana definicija odnosa između spolova. Konstrukcija sadrži nejednak odnos moći s muškom dominacijom i ženskom subordinacijom u većini životnih područja. Muškarci i njihovi zadaci, uloge, ponašanje i vrijednosti koje im se pripisuju, u mnogim aspektima vrednovani su više nego žene i ono što se uz njih veže. Sve se više prepoznaje ta karakteristika društva da je pristrano, pod utjecajem muškog: muška uloga je preuzeta kao norma za društvo kao cjelinu, što se reflektira u politici i strukturama.


[OPŠIRNIJE]Moj smisao korizme
Marko Stupić / datum: 17. 8. 2011. 18:56

Korizma počinje četrdeset dana prije Uskrsa, blagdana u vječni život. Svaki čovjek bi se trebao osjećati bolje ako bi se odrekao barem jedne stvari. Učinio bi nešto lijepo za sebe! Unutarnji mir je veoma važan. Neki se za vrijeme korizme odriču nečeg, a poneki ne, nažalost.

Korizma


[OPŠIRNIJE]Beatifikacija Ivana Pavla II
Marko Stupić / datum: 17. 8. 2011. 18:45

Hodočašće u Rim 29.04-02.05.2011.

29.04.
Dan koji nisam mogla ni zamisliti, dan kada ću po prvi puta vidjeti i doživjeti nešto do čega mi je stalo. U glavi mi se vrte svakakve slike o tome kako će nam biti, hoće li sve to ispuniti očekivanja koja sam si zamislila. Još jednom zatvaram oči i shvaćam,ovo uistinu nije san,ovo se stvarno događa, ja idem u Rim.

6 je sati. 47 hodočasnika iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine nestrpljivo čeka polazak. Svi sa osmijehom na licima i zadnjim pozdravima upućenim obiteljima, sjedaju na svoje mjesto te polaze. Pošto se radi o hodočašću neizbježna je bila molitva za sretan put. Svi su hodočasnici sklopili svoje ruke I sa krunicama u rukama započeli molitvu.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju