2011-09-04 21:57:37

Iako je ljeto, najbolji je Božićni čaj!

Iznimno nam je drago kad nam se jave mladi kreativci i profesionalci, kako bi nas obavijestili da su njihovi uradci zaslužili priznanja i nagrade struke izvan teritorija Hrvatske.

Iako nije Božić, niti približno doba godine kada se pije čaj, mi vam predstavljamo Christmas Tea, samoinicirani dizajn ambalaže za božićni čaj, za koji je zaslužan dizajnerski dvojac Mint, kojeg čine Maja Matas i Krešimir Miloloža. Maja i Krešimir upravo su ovih dana, za spomenutu ideju izgleda ambalaže prazničkog toplog napitka, dobili priznanje magazina Core77 i to u profesionalnoj kategoriji proizvoda koji još nisu u proizvodnji.

Čaj za Božić

Core77 je internet portal posvećen poglavito produkt dizajnu, koji postoji od 1995. i u međuvremenu se pretvorio u strukovnu platformu koja služi za razmjenu informacija, iskustava i događanja među profesionalcima, sa zavidnom globalnom posjećenošću. Diskusije i radovi sa portala redovito se objavljuju u New York Timesu. Međunarodni žiri Core77 Design Awards 2011. ,iz Velike Britanije i Kine, među ovogodišnje nagrađene projekte uvrstio je i rad Christmas Tea mladih hrvatskih dizajnera iz Minta.

Kako dizajneri pojašnjavaju, radi se o inovativnom dizajnu ambalaže božićnog čaja za čiju je konzumaciju potrebno dvoje ljudi. Cilj takve koncepcije ambalaže je naglasiti u kojoj su mjeri važni ljudi oko nas, istovremeno naglašavajući kako Božić kao blagdan ima smisla samo ukoliko ga podijelimo sa nama dragim osobama. “Rješenje ambalaže predstavlja snažnu, čistu i inovativno jasnu komunikacijsku cjelinu, a karakteristična božićna drvca koja izlaze izvan primarne ambalaže čine proizvod jedinstvenim i prepoznatljivim, ciljajući na emotivnu komponentu prilikom kupnje”, naglašava Aric Chen, predsjednik ocjenivačkog suda.

Krešimir Miloloža, jedan od autora projekta objašnjava „premda se radi o međunarodno priznatom projektu, a implementacija ambalaže bi značajno doprinijela konkurentnosti proizvoda, vodeći hrvatski proizvođači još uvijek nisu pokazali dovoljno sluha za ovakvim oblikom tržišnih komunikacija”. Njegova kolegica Maja dodaje:  ”Osvojiti priznanje na svjetskoj razini je velika čast za mlade dizajnere koji tek kroče u poslovni svijet, pogotovo jer smo se među nagrađenima našli u društvu svjetski poznatih tvrtki. Dok za dizajn vizualnih komunikacija postoji tržište u Hrvatskoj, industrijski dizajn, poput dizajn namještaja i kućanskih aparata, kolega i ja ostavljamo za inozemne natječaje čime proizvode izlažemo stranom tržištu, a Christmas Tea je dokaz da nas i od Amerike ili Kine dijeli samo klik!”

Nadamo se da će im klik upravo na ovaj članak na portalu pogledaj.to omogućiti da njihovu nagrađenu ideju prepoznaju i domaći proizvođači, pa da već ovog Božića ideja krene u proizvodnju, pa u društvu voljene osobe dijelite čaj „na pola“.

Više o radu dizajnera iz Mint-a pogledajte ovdje.

Izvor: pogledajt.to


Srednja škola Duga Resa