2011-09-04 09:38:10 Vitamin D
Danas ćemo se podsjetiti na vitamine, posebne sićušne tvari koje svakodnevno, zajedno s hranom, unosimo u naše tijelo, a bez kojih ne može funkcionirati niti jedan organizam živih bića. Sam pojam vitamini govori koliko su te čestice važne za život, jer je u osnovi naziva latinska riječ vita – život. Drugi dio riječi amini označava organske spojeve koji se izvode iz amoniaka. Tako se vitamin i i drugim stranim jezicima naziva isto pa je npr. u engleskom vitamin, a u francuskom (vitamine). Ime vitamin nadjenuo je poljski bioznanstvenik Kazimir Funk 1912., međutim prvi je uspio izolirati vitaminsku česticu iz rižine opne Japanac Umetaro Suzuki 1910.). Što su zapravo vitamini?Vitamini su organski kemijski spojevi različitog sastava, važni za održanje, razvitak i uredno funkcioniranje ljudskog i životinjskog organizma. Nalaze se u hrani, u malim količinama. Kada su otkriveni, kemijski sastav vitamina nije bio poznat pa su označavani slovima A, B, C, D, E i dr. te brojevima uz ta slova (primjerice B1, B2 i dr.). Klasificirani su prema njihovome djelovanju, a ne prema strukturi. Danas ih poznajemo oko 30 (naravno, taj broj nije konačan).
Nedostatak vitamina u organizmu otvara vrata mnogim bolestima, primjerice rahitisu (nastaje zbog nedostatka vitamina D), skorbutu (vrsti avitaminoze, javlja se u osoba koje duže vrijeme nisu uzimale svježu hranu, posebice povrće i voće, bogatu vitaminom C), beri-beri (živčana bolest stanovnika tropskih krajeva zbog nedostatka vitamina B1u prehrani), pelagri (kožna bolest uzrokovana nedostatkom vitamina B2 u hrani) noćnom sljepilu, te mnogim drugim primjerice neurološkim bolestima. Prema topljivosti razlikujemo dvije velike skupine vitamina: vitamine topljive u mastima (vitamini A, D, E i K) i vitamine topljive u vodi (skupina vitamina B, C ). Vitamin DVitamin D, koji se obično naziva antirahitični vitamin ili kalciferol obuhvaća skupinu od 7 vitamina, ali u užem smislu se misli na vitamin D2 (ergokalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Glavna mu je funkcija održavanje metabolizma kalcija i fosfora u organizmu. Inaktivni oblik vitamina D unesen u organizam putem hrane ili mobiliziran iz kože nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti, u bubregu se pretvara u biološki aktivni oblik. Samo takav aktivan oblik mobilizira kalcij i omogućava odlaganje mineralnih soli (kalcijev fosfat) u kosti koje rastu, tako da dobiju potrebnu čvrstoću, a kod odraslih ljudi održavaju prirodan sastav kostiju. Vitamin D potiče rast i održavanje zdravih zubi. Smatra se da svojim djelovanjem na imunološki sustav sprječava razvoj autoimunoloških bolesti. Prema nekim najnovijim istraživanjima vitamin D poboljšava kontrolu astme, štiti od prehlade, sprječava visoki krvni tlak, potiče lučenje inzulina u pojačanim potrebama, a kod žena usporava starenje. Ako u organizmu djece nema dovoljno vitamina D stvara se podloga za oboljenje od rahitisa. Kosti postaju mekane i naginju deformaciji pa su najčešći simptomi rahitisa: omekšavanje kostiju cijele lubanje (craniotabes), deformiteti kralježnice, izbočena koljena, deformirana zdjelica i prsni koš (rahitična krunica). Kod odrasle djece hodanje je bolno. Moguća je i zzv. Rahitična tetanija koja rezultira grčenjem muskulature, posebice potkoljenica i podlaktica (karpopedalni spazam).
Kod odraslih kosti bivaju mekše (osteomalacija), osjećaju se bolovi u kostima, nastaju spontane frakture. Vrlo male traume, kod starijih ljudi koji boluju od osteomalacije, mogu dovesti do frakture kuka. Koliko je štetan nedostatak vitamina D u organizmu, toliko šteti i njegova povišena količina. Zapravo, povišena količina vitamina D može izazvati poremećaj metabolizma kalcija koji može dovesti do glavobolje, poremećaja stolice, mučnine, bolova u trbuhu , anemije, depresije, bubrežnih kamenaca i drugih znakova bolesti. Gdje se nalazi vitamin D?Vitamin D nalazi se u margarinu, mlijeku u prahu, jajima, kravljem mlijeku, lososu, srdelama, škampima, ribljem ulju i nekim vrstama gljiva. Vitamin D ne otapa se u vodi i otporan je na visoke temperature pa se prilikom kuhanja i pripremanja jela ne gubi. Sunčana svjetlost većini ljudi može osigurati optimalnu količinu vitamina D, te se smatra dobrom zaštitom djece od rahitisa. Potrebna dnevna količina vitamina D je oko 10 do 20 mikrograma. Kao prevencija rahitisa dojenčadi do šest mjeseci se obvezno daje 0,5 mikrograma vitamina D. Kasnije prehrana postaje raznovrsnija pa bih mladim majkama preporučila da se oko odgovovarajuće doze vitamina D koju trebaju dati djetetu, konzultiraju s liječnikom, jer doza ovisi o dobi djeteta, porođajnoj težini, načinu prehrane, boravku djeteta na suncu, pa čak i o podneblju. Mala djeca i odrasli postižu optimalnu koncentraciju vitamina D izlaganjem suncu i ishranom. Svakome se preporučuje svakodnevno izlaganje sunčevoj svjetlosti 10-15 min zbog odgovarajuće sinteze vitamina D. U tom periodu ne bi trebalo pretjerivati sa zaštitnim kremama za sunčanje. Kožu treba izložiti suncu. U zimskim danima korisno je uzimati suplemente . Na kraju upozorenje!
Osobe s tamnom bojom kože, kao i starije osobe, imaju smanjenu sposobnost sinteze vitamina D. Pretilost, također, povećava rizik od smanjene količine vitamina D jer se on skladišti u masne stanice koje ga čine manje bioaktivnim vitaminom.
Vaša obiteljska liječnica
Izvor: carnet.hr |
Srednja škola Duga Resa |